Κακοσμία στόματος

Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας που παρουσιάζει δυσοσμία του στόματος.
Σχεδόν το 90% των περιπτώσεων οφείλεται σε παθολογίες της στοματικής κοιλότητας. 

Ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια σε προϊόντα για την καταπολέμηση αυτού του τύπου δυσοσμίας στην Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ χωρίς όμως να υπάρχει κάποια μόνιμη και ουσιαστική λύση.

Την δυσοσμία της στοματικής κοιλότητας και κατεπέκτασιν της αναπνοής μπορούν να την προκαλέσουν πολλοί παράγοντες, όπως η παραμονή υπολειμμάτων τροφής στα δόντια, γλώσσα κτλ,  με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροβίων. Η ανεπαρκής στοματική φροντίδα έχει σαν συνέπεια την παραμονή των μικροβίων αυτών (βακτήρια) εκ των οποίων μετά τον θάνατό τους ελευθερώνεται μια θειική ένωσις που δίνει αυτήν την  δυσάρεστη αναπνοή.

Επίσης παθολογίες των ούλων δεν επηρεάζουν μόνο την αναπνοή αλλά και την γεύση.

Βασικός παράγοντας είναι η ανάπτυξη της οδοντικής πλάκας η οποία είναι αποτέλεσμα της μικροβιακής δραστηριότητας στα δόντια μας και σχηματίζει ένα λεπτό κιτρινωπό φιλμ πάνω τους. Εδώ ο ρόλος του σάλιου είναι σημαντικός για τον φυσιολογικό καθαρισμό των δοντιών αλλά παθολογίες (ή φάρμακα, τσιγάρο) που προκαλούν ξηροστομία, ακόμη και σε μικρό βαθμό ενισχύουν το πρόβλημα.  Τα φάρμακα αλλά και μια γενική πτώση της άμυνας του οργανισμού διαταράσσει το φυσιολογικό PH της κοιλότητας και μπορεί να προκληθεί κακοσμία. 

Είναι ακόμη σημαντικό να αναφέρουμε πως προβλήματα κακοσμίας του στόματος αντιμετωπίζουν συχνά οι φέροντες τεχνητές οδοντοστοιχίες (κινητές ή ακίνητες) οι οποίες δεν καθαρίζονται σωστά.

Ακόμα και μετά από προσθετικές εργασίες και αισθητικές αποκαταστάσεις ο τακτικός έλεγχος χαρίζει μακροβιότητα στην όποια οδοντιατρική αποκατάσταση αλλά και υγεία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η τροφή μας και το νερό εισέρχονται από το στόμα και η πέψη ξεκινά από αυτό. Η σωστή φροντίδα σε συνεργασία με τον οδοντίατρό σας θα σας γλυτώσει από πολλά μελλοντικά προβλήματα αλλά και θα σας χαρίσει ένα όμορφο και υγειές χαμόγελο.  

 

Δρ. Αρετή Δ. Τσουκαλά DMD