Απονεύρωση Ενδοδοντική θεραπεία

Απονεύρωση ονομάζουμε την διαδικασία απομάκρυνσης του νεκρού πολφού και των νεύρων μέσα από τους ριζικούς σωλήνες.

Τι είναι ο πολφός ;
Το δόντι αποτελείται εξωτερικά από το λευκό σμάλτο και κάτω από αυτό από την οδοντίνη, η οποία είναι σκληρός ιστός. Μέσα στην οδοντίνη υπάρχει προστατευμένος μαλακός ιστός , ο οδοντικός πολφός, εντός του οποίου υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία και νεύρα.

Όταν στον πολφό υπάρξει φλεγμονή ή λοίμωξη και προκειμένου να μην χαθεί το δόντι, ο οδοντίατρος θα πραγματοποιήσει ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).

Οι φλεγμονές ή οι λοιμώξεις οφείλονται σε διαφόρους παράγοντες, όπως τερηδόνες που έχουν καταστρέψει αρκετά και σε βάθος το δόντι, τραυματισμούς κτλ. Σε τέτοιες περιπτώσεις όπου ο πόνος κατά την μάσηση ή στο κρύο/ζεστό είναι έντονος , η λήψη παυσίπονου ή και αντιβίωσης έχει φτωχά αποτελέσματα. Η θεραπεία πρέπει να είναι επεμβατική.

Υπάρχει πόνος κατά την θεραπεία ;
Ο οδοντίατρος θα φροντίσει να αναισθητοποιήσει την περιοχή και δεν πρόκειται να ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία εάν ο ασθενής δεν είναι απολύτως μουδιασμένος. Κατά την διάρκεια της απονεύρωσης δεν υπάρχει πόνος.

Διαδικασία.
Ο οδοντίατρος μετά την αναισθητοποίηση της περιοχής θα πραγματοποιήσει διάνοιξη του δοντιού από την κορυφή μέχρι τον πολφό με τον τροχό. Εν συνεχεία με την χρήση ειδικών εργαλείων (ρίνες) που μοιάζουν με πολύ μικρές βελόνες θα καθαρίσει τον πολφό από τα νεκρωμένα νεύρα και αγγεία. Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας χρησιμοποιούνται και τοπικά φάρμακα ενδοριζικά για την καλλίτερη δυνατή απολύμανση. Μετά σφραγίζεται προσωρινά η περιοχή για να μην εισέλθουν μικρόβια και ύστερα από μερικές ημέρες επαναλαμβάνεται η διαδικασία με τις ρίνες. Αυτό γίνεται ώστε να ελεγχθεί η μείωση των συμπτωμάτων, να καθαριστεί εκ νέου ο ριζικός σωλήνας και να υπάρξει ομαλή θεραπευτική πορεία.
Στο τέλος γίνεται έμφραξη του ριζικού σωλήνα με ελαστικό υλικό (γουταπέρκα) και από πάνω τοποθετείται το γνωστό σε όλους μας σφράγισμα.

Μετά την απονεύρωση τι γίνεται ;
Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να υπάρχει μικρή ενόχληση για μερικές ημέρες η οποία υποχωρεί άμεσα με κάποιο ήπιο παυσίπονο.
Πρέπει να γνωρίζετε πως μετά την απονεύρωση διατηρούμε το δόντι στην θέση του για αρκετό διάστημα αλλά εκτός του τακτικού καθημερινού καθαρισμού (αλλά και εκείνου στον οδοντίατρο) μπορεί να χρειαστεί να το «ντύσετε» δηλαδή να καλυφθεί με θήκη (στεφάνη). Αυτό γίνεται με το σκεπτικό πως το κάθε φυσικό δόντι μας καλό είναι να μείνει στο στόμα για όσο περισσότερο διάστημα γίνεται , όμως μετά από μια απονεύρωση το δόντι ουσιαστικά νεκρώνεται, με αποτέλεσμα να μην τρέφεται όπως πριν και να γίνεται πιο ευπαθές σε κατάγματα. Με την θήκη το προστατεύουμε.

Μια συχνή ερώτηση είναι γιατί να μην το αφαιρέσω κατευθείαν και να ταλαιπωρηθώ με την απονεύρωση ;
Ορισμένοι βασικοί λόγοι:
- Δεν υπάρχει καμία ταλαιπωρία κατά και μετά την απονεύρωση. Ο οδοντίατρος είναι υπεύθυνος για την σωστή αναισθητοποίηση και για να σας δώσει μετά (εάν αυτό είναι απαραίτητο) το οποιοδήποτε παυσίπονο.
- Ο σκοπός είναι να μην χάνουμε τα φυσικά δόντια μας. Εάν αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε τότε υπάρχουν πολλοί τρόποι αποκατάστασης ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
- Με την απώλεια του δοντιού αρχίζουν αμέσως κινήσεις των υπολοίπων ώστε να καλυφθεί το κενό, με συνέπεια να στραβώνουν.
- Αλλάζει η σύγκλιση της άνω και κάτω γνάθου.
- Αλλάζει η αισθητική του στόματος.
- Αυξάνεται το τελικό κόστος ώστε να υπάρξει σωστή αποκατάσταση. (γέφυρα, εμφύτευμα, κτλ)

Αν και ο πόνος από μια τέτοια κατάσταση είναι αρκετά μεγάλος, η αντιμετώπισή του είναι ανώδυνη και άμεση με τελικό σκοπό την διατήρηση του φυσικού μας δοντιού. Η εμπιστοσύνη στον οδοντίατρό σας θα σας ανακουφίσει αλλά και θα σας γλυτώσει από μελλοντικές περιπέτειες. Την υγεία της στοματικής μας κοιλότητας οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε με την ίδια προσοχή όπως κάνουμε και για το υπόλοιπο σώμα μας.

Dr. Αρετή Δ. Τσουκαλά DMD