Περιοδοντίτιδα (Ασθένεια ούλων Ουλίτιδα)

Οι περιοδοντικές ασθένειες ξεκινούν από μια απλή φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα) και μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρή παθολογία με καταστροφή του μαλακού ιστού αλλά και του οστού που υποστηρίζουν το δόντι με τελική κατάληξη την απώλειά του.

Τι την προκαλεί ;

Στο στόμα μας υπάρχουν βακτήρια τα οποία είναι υπεύθυνα για την δημιουργία της γνωστής μας οδοντικής πλάκας (πέτρας). Εάν δεν απομακρυνθεί τότε σχηματίζεται «πουρί» το οποίο με το απλό βούρτσισμα δεν απομακρύνεται αλλά μόνο από το καθάρισμα στο οδοντιατρείο με τα σωστά εργαλεία.

Η πρώτη φάση εξέλιξης της συγκεκριμένης παθολογίας είναι η ουλίτιδα, αποτέλεσμα της αυξημένης συγκέντρωσης μικροβίων που προκαλούν την πλάκα και το «πουρί» και εν συνεχεία την αντίδραση του οργανισμού δηλαδή φλεγμονή. Τα ούλα γίνονται κόκκινα, οιδηματώδη και ματώνουν εύκολα. Για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας ο οδοντίατρός σας θα σας κάνει τακτικούς καθαρισμούς και θα σας δείξει πώς να πλένετε καθημερινά σωστά τα δόντια σας με την χρήση της κατάλληλης οδοντόβουρτσας και οδοντόπαστας.
Σε αυτήν την φάση δεν υπάρχει απώλεια μαλακών ιστών (ούλων) ή οστού.

Εάν η ουλίτιδα δεν θεραπευθεί σωστά τότε εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα, που όπως μας λέει και η ίδια η λέξη έχουμε φλεγμονή πέριξ του δοντιού. Αυτή μπορεί να αφορά ένα ή περισσότερα δόντια.
Στην περιοδοντίτιδα τα ούλα αποκολλώνται από τα δόντια και σχηματίζονται θύλακες εντός των οποίων αναπτύσσονται όλο και περισσότερα βακτήρια (βακτήρια = πλάκα, «πουρί») με αποτέλεσμα να προκαλείται η φυσική απάντηση του οργανισμού για να τα εξουδετερώσει. Η βακτηριακές τοξίνες σε συνδυασμό με την άμυνα του οργανισμού αποδομούν σιγά σιγά το οστό αλλά και τους μαλακούς ιστούς με την δυσάρεστη κατάληξη της «χαλάρωσης» του δοντιού και στο τέλος της απώλειάς του.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει κατανοητό πως σε οποιοδήποτε στάδιο κι αν βρίσκεται η περιοδοντίτιδα (αρχικό ή προχωρημένο) το εάν θα σταματήσει ή θα επιβραδυνθεί η εξέλιξή της εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο καλά περιποιούμαστε τα δόντια και ούλα μας κάθε ημέρα από την στιγμή αυτή κι έπειτα.

Παράγοντες κινδύνου.

- Το κάπνισμα είναι ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου αλλά και εμποδίζει το μέγιστο αποτέλεσμα οποιασδήποτε θεραπείας.
- Διαβήτης.
- Ασθένειες αλλά και θεραπευτικές αγωγές (και φάρμακα), όπως για παράδειγμα στους καρκινοπαθείς επηρεάζουν από το PH της στοματικής κοιλότητος μέχρι και την απώλεια οστού στις γνάθους. Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών είναι πολύ σημαντικός ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος.
- Ορμονικές αλλαγές στης γυναίκες ακόμη και εκείνες της εφηβικής ηλικίας. Εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών (περίοδος, εγκυμοσύνη) τα ούλα είναι πιο ευαίσθητα στην ανάπτυξη ουλίτιδας.
- Γενετική προδιάθεση.

Συμπτώματα.

- Κακοσμία στόματος που δεν υποχωρεί.
- Κόκκινα πρησμένα ούλα που αιμορραγούν εύκολα.
- Πόνος κατά την μάσηση.
- Δόντια που κουνιούνται.
- Ούλα που έχουν υποχωρήσει από την θέση τους με τον καιρό και τα δόντια φαίνονται μεγαλύτερα.

Θεραπεία.

Ο σκοπός της θεραπείας είναι να ελεγχθεί η φλεγμονή και ο τρόπος αντιμετώπισης ποικίλει ανά περίπτωση πάντοτε σε συνάρτηση με την έκταση και εξέλιξη της ασθένειας.
Το βασικότερο όλων είναι η καθημερινή σωστή φροντίδα των δοντιών στο σπίτι. Για την σωστή εκπαίδευσή μας συμβουλευόμαστε πάντοτε τον οδοντίατρό μας.
Εκτός των άλλων θα πραγματοποιηθεί από τον οδοντίατρο βαθύς καθαρισμός ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Με τον βαθύ καθαρισμό απομακρύνεται το «πουρί» πάνω αλλά και κάτω από την γραμμή των ούλων αλλά και σημεία των δοντιών όπου τα μικρόβια έχουν αυξημένη συγκέντρωση .
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η χρήση πιο επεμβατικών μεθόδων για να απομακρυνθούν θύλακες που βρίσκονται πιο βαθιά. Αυτό σημαίνει πως θα ανυψωθούν προς τα πίσω τα ούλα πέριξ του δοντιού για να καθαριστεί ο θύλακας και μετά θα γίνει συρραφή τους έτσι ώστε να είναι σωστά τοποθετημένα.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, σε προχωρημένη περιοδοντίτιδα συνυπάρχει και απώλεια οστού. Εκτός της ακτινογραφίας που μπορεί να χρειαστεί να κάνετε (πανοραμική) για να διαπιστωθεί το μέγεθος της βλάβης, η αποκατάστασή της γίνεται με μεταμόσχευση οστού (φυσικού ή συνθετικού) ώστε να καλυφθεί το κενό που έχει προκληθεί. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι , καθόλου έως αρκετά επεμβατικές, ανάλογα πάντοτε με το πρόβλημα που υπάρχει. Για παράδειγμα είναι συχνή τοποθέτηση μεταξύ ούλου και δοντιού ενός πάρα πολύ μικρού υλικού-πλέγματος (chip) το οποίο βοηθά στην τοπική αποκατάσταση της περιοχής. Δεν υπάρχει πόνος και ο χρόνος είναι ελάχιστος. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις και πάλι ο πόνος εξαλείφεται με την αναισθησία και τα παυσίπονα.

Η περιοδοντίτιδα επηρεάζει την γενικότερη υγεία του οργανισμού ;

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιολογικών νοσημάτων αλλά και ρύθμισης του διαβήτη. Άλλες μελέτες σημειώνουν τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού σε γυναίκες με περιοδοντίτιδα . Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως σε περίπτωση κάποιας σοβαρής χειρουργικής επέμβασης ή έναρξης μιας θεραπείας (χημειοθεραπείας, ακτινοβολίες) είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας.

Διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά πόσο σημαντική είναι η επιμελής φροντίδα των δοντιών και ούλων μας καθημερινά στο σπίτι. Ο οδοντίατρος είναι εκείνος που θα ελέγχει τακτικά το στόμα μας, θα πραγματοποιεί τους προγραμματισμένους απλούς καθαρισμούς και θα μας εκπαιδεύει.
Η πρόληψη μας χαρίζει υγιή δόντια, πολύ μικρότερη ταλαιπωρία σωματική και οικονομική.

Dr. Αρετή Δ. Τσουκαλά DMD