Αντικαρκινική αγωγή και οδοντιατρική φροντίδα

Πολλοί καρκινοπαθείς ανησυχούν για τις παρενέργειες των χημειοθεραπειών ή/και των ακτινοθεραπειών μη λαμβάνοντας υπόψη πως πάνω από το 30% των ασθενών αυτών θα αναπτύξει επιπλοκές που αφορούν την στοματική του κοιλότητα.

Η σημασία αυτού του γεγονότος είναι μεγάλη όταν εξαιτίας αυτών των επιπλοκών μπορεί αφενός να καθυστερήσει το θεραπευτικό πρόγραμμα και αφετέρου να επηρεάσει κατά πολύ την ποιότητα ζωής τους.

Ειδικά σε περιπτώσεις που αφορούν ακτινοθεραπεία της κεφαλής και τραχήλου ή ακόμη και μεταμόσχευσης του μυελού των οστών μπορεί να έχουμε από μια απλή ξηροστομία μέχρι και σοβαρές λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας.

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι για να επισκεφθεί ένας ασθενής πριν την έναρξη της αντικαρκινικής του θεραπείας τον οδοντίατρο ;

1ον – Η χημειοθεραπεία αλλά και η ακτινοθεραπείες επηρεάζουν το βλεννογόνο του στόματος, τα δόντια αλλά και τα οστά την άνω και κάτω γνάθου.

2ον – Πριν την έναρξη της οποιασδήποτε θεραπείας ο οδοντιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητος διότι με τον καθαρισμό θα απομακρυνθεί η οδοντική πλάκα (μικρόβια) και θα προληφθούν τα όποια προβλήματα ώστε να μην υπάρξει επιδείνωση αυτών στα πλαίσια των χημειοθεραπευτικών ή ακτινοθεραπευτικών παρενεργειών.

3ον – εξαιτίας αυτών των παρενεργειών, οι οποίες μπορούν να είναι σοβαρότατες, μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να διακοπεί η οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή. Γι αυτόν τον λόγο μέλος της θεραπευτικής ομάδας είναι πάντοτε και ο οδοντίατρός σας.

Μερικές οδηγίες για να προστατέψετε την στοματική σας υγεία κατά την αντικαρκινική αγωγή:

- Να πλένετε τα δόντια σας με μαλακές οδοντόβουρτσες χωρίς να ασκείτε πίεση και να τα πλένετε συχνά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον καθαρισμό της γλώσσας (με μαλακές, προς τα έξω κινήσεις) και όλα αυτά μετά από κάθε γεύμα.

- Διατηρείστε το στόμα σας υγρό. Η ξηροστομία σαν παρενέργεια είναι αρκετά συχνή και ενοχλητική επιδεινώνοντας πολύ την στοματική μας υγιεινή . Μικρές και συχνές ποσότητες νερού ή τσίχλες χωρίς ζάχαρη βοηθούν σε ήπια ξηροστομία και σε πιο έντονες περιπτώσεις ο οδοντίατρός σας θα συστήσει υποκατάστατα σιέλου.

- Αποφεύγουμε το αλκοόλ διότι βλάπτει το βλεννογόνο του στόματος καθώς επίσης και τις καυτερές ή πολύ όξινες τροφές. Το φαγητό πρέπει να μην είναι σκληρό και σε ακραίες θερμοκρασίες (πολύ ζεστό ή πολύ κρύο).

- Πολύ βασική είναι η αποφυγή (διακοπή) του καπνίσματος. Ο καπνός επιδρά αρνητικά στην υγεία της στοματικής κοιλότητας, επιδεινώνει την όποια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση και εμποδίζει την οδοντιατρική θεραπευτική αγωγή, ενισχύοντας ενδεχομένως και τις παρενέργειες από την αντικαρκινική αγωγή.

Η φροντίδα της στοματικής υγείας ακόμη και σε σοβαρές περιπτώσεις ασθένειας όπως ο καρκίνος, προφυλάσσει όχι μόνο από τις επιπλέον θεραπευτικές επιπλοκές αλλά δίνει και εγκαίρως λύσεις ώστε η καθημερινότητα των ασθενών αυτών να είναι ποιοτικότερη.

Ο οδοντίατρος έχει την γνώση να συμβουλεύσει, να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει εγκαίρως το οποιοδήποτε πρόβλημα αυτής της συγκεκριμένης κατηγορίας ασθενών, όπως οι καρκινοπαθείς. Η πρόληψη πάντοτε μπορεί να σώσει από πολύπλοκα προβλήματα και στα πλαίσια αυτής ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος αλλά και ο προγραμματισμένος καθαρισμός από τον οδοντίατρό σας είναι το σωστότερο πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δρ. Αρετή Δ. Τσουκαλά DMD